Το μανιφέστο των blogs

Οι παρακάτω 9 θέσεις είναι μια προσπάθεια να διαδοθεί η ιδέα του τι πραγματικά είναι ένα blog, με τελικούς αποδέκτες όχι μόνο τον κόσμο, αλλά και την Πολιτεία και τα Media. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να το αναπαράγουν (με ένα απλό copy paste) όσοι μπλογκερς συμφωνούν με τις θέσεις του…

1. Τα blogs είναι διάλογος – ελεύθερος ανεμπόδιστος διάλογος ανάμεσα σε πολίτες.

2. Τα blogs είναι μια πρόσκληση σε διάλογο, σε διαφωνία, και επικοινωνία.

3. Τα blogs δεν κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή λένε ψέματα ή συκοφαντούν. Το κέρδισαν επειδή η κοινωνία έχει ανάγκη από μια αυθεντική φωνή.

4. Τα blogs είναι το δικαίωμα του καθενός να εκφέρει την άποψή του. Δεν υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs. Μέσα από το διάλογο όλοι κάτι μαθαίνουμε.

5. Τα blogs δεν τα γράφουν επαγγελματίες – τα γράφουν πολίτες. Μπορεί να αξιοποιούν την όποια επαγγελματική τους εμπειρία, μπορεί και όχι.

6. Ο blogger δεν χρησιμοποιεί εθνικούς πόρους (όπως οι τηλεραδιοσυχνότητες), και συνεπώς δεν μπορεί να μπαίνει σε καλούπια ο τρόπος και το περιεχόμενο της έκφρασής του. O blogger αξιοποιεί το απεριόριστο μέγεθος του παγκόσμιου Δικτυακού ιστού για να εκφράσει και τη δική του άποψη.

7. Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αξίζει να παρακολουθούν τους bloggers και τον διάλογο τους. Ακόμα καλύτερο θα είναι να συμμετέχουν ισότιμα σε αυτόν το διάλογο. Θα μπορέσουν και οι ίδιοι να γίνουν σοφότεροι μαθαίνοντας την άποψη του απλού πολίτη, αντί να προσπαθούν να την περιορίσουν στα δικά τους καλούπια.

8. Το δικαίωμα του blogger να γράφει ελεύθερα την άποψή του είναι ιερό. Αν με αυτά που γράφει καταπατά συγκεκριμένες νομοθετικές διατάξεις, υπάρχουν νόμιμες διαδικασίες για την δίωξή του.

9. Στο βαθμό που δεν παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου, η ανωνυμία είναι δικαίωμα του blogger.

 

http://www.nylon.gr/social-media/greek-blogs-manifesto/

Posted on Δευτέρα, 27 Σεπτεμβρίου, 2010, in Internet, ΜΜΕ, Νομοθεσία, ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ. Bookmark the permalink. 4 Σχόλια.

 1. Με την πεντάχρονη εμπειρία μου στον χώρο θα προσπαθήσω να απαντήσω:
  1&2 έτσι θα θέλαμε να είναι (και σε έναν βαθμό έτσι ξεκίνησαν τα πράγματα)
  3 Τα blogs κέρδισαν το ενδιαφέρον της κοινωνίας επειδή τα παραδοσιακά ΜΜΕ ασχολήθηκαν μαζί τους. Κάθε δημοσίευση σε εφημερίδα και κάθε αναφορά στην TV (με κορυφαίες στιγμές την κινητοποίηση για την Αμαλία και τις πυρκαϊές της Πάρνηθας) αύξαναν γεωμετρικά τον αριθμό των blogs και των αναγνωστών. Μετά κάποια άρχισαν να λένε ψέματα ή συκοφαντούν.
  4 υπάρχουν “ενημερωτικά” και “μη ενημερωτικά” blogs και είναι σε άμεση συνάρτηση με το 5
  5 Τα blogs τα γράφουν επαγγελματίες, τα γράφουν πολίτες, τα γράφουν και επαγγελματίες που γράφουν σαν πολίτες, τα γράφουν και επαγγελματίες που κάνουν τους πολίτες και τα γράφουν και πολίτες που θέλουν να γίνουν επαγγελματίες. Όλα τα έχει ο μπαξές.
  6 Σωστό!
  7 Η Πολιτεία, τα Media, οι επιχειρήσεις, και όλοι οι θεσμοθετημένοι οργανισμοί της Ελληνικής κοινωνίας, αλλά και οι «διανόηση» της χώρας, επειδή από τον ίδιο κουρβανά τρώνε είναι εχθροί της ελεύθερης έκφρασης και κατά συνέπεια έξω από το πνεύμα του 1&2
  8 Σωστό μεν, ασαφές δε.
  και
  9 τι πάει να πεί αυτό; το 99,99% των blogs παραβιάζει με σαφή τρόπο διατάξεις του νόμου έχοντας βάλει έστω και μία φωτογραφία ή ένα τραγούδι ή κοπυπαστάρει ένα απόσπασμα από ένα βιβλίο ή μία είδηση από μιά εφημερίδα δίχως έγγραφη άδεια. Αν μπούμε σε τέτοια διαδικασία (και μάλιστα μόνοι μας και με μορφή μανιφέστου) κλάφτα!

  Sorry αν κούρασα, δεν συνηθίζω τα σεντόνια.

  • Ευχαριστώ για το σχόλιο.
   Μην το πεις πουθενά, είναι το πρώτο ανεξάρτητο σχόλιο σε άρθρο μου και μου έκανες σεφτέ.
   Αν είσαι Θεσσαλονίκη κερνάω μπύρες!
   Περιποιήθηκα και ένα «σεντόνι» αντισχολιασμού πιο κάτω.
   Καλή σου μέρα!

 2. Χαρά μου να με σχολιάζει ένας παλιός.
  Σε κόβω λίγο πεσσσιμιστή, ητττοπαθή (πώς το λένε;). Ίσως λόγω της ώρας, είτε από μακρύ ξενύχτι, είτε από πρωινό ξύπνημα.
  Το παραβλέπω και συνδέομαι προς επικοινωνία:
  1&2 είναι μια καλή περιγραφή της κατάστασης, είτε το θέλουμε είτε όχι.
  3 Ήταν θέμα χρόνου να εισχωρήσουν στην κοινωνία, η κοινωνία είναι άνθρωποι και όπως μαθαίνουν για όλα, αργά (συνήθως) ή γρήγορα, έγινε κι αυτό. Π.χ. στο 243χλμ Ε.Ο. Αθηνών-Λαμίας ο δρόμος είναι επικίνδυνος, λίγοι το ξέρουν, όταν σκοτωθούν 2-3 το μαθαίνει και η κενονία.
  4 Ως προς το «ενημερωτικό», θα το χαρακτήριζα ως «το πηγαδάκι». Ο φίλος με το φίλο, άσχετα αν ο επαγγελματίας λόγω της κύριας ασχολίας μαθαίνει ποσοτικά και ποιοτικά καλύτερα, ανταλλάσουν τα «κουτσομπολιά». Αδιασταύρωτες πληροφορίες, φλας news, κλπ, κλπ.
  5 Οι επαγγελματίες για να «βγάλουν» θα κάνουν portal, κάτι πιο πλούσιο, δηλαδή, ενώ οι wanabe επαγγελματίες κάνουν κόπυ-παστ στο σούπερ-γρήγορο και συνδεέονται με το Google AdWord για «φασουλάκια».
  7 Αυτό είναι μια ευχή. Δηλαδή αν το κάνουν μπορεί να ωφεληθούν κι αυτοί και η κοινωνία, αλλά θέλει το χρόνο του κι αυτό όπως στο (3) και συγκυρία. Δηλαδή: φέεετααααα.
  9 Έχεις δίκιο, αλλά ψιλοϋπερβάλλεις. Είναι και θέμα εκπαίδευσης, την οποία λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού, πρέπει να μαλώνει ο ένας (κλεμένος) τον άλλο (κλέφτη) για να το καταλάβει, πιστεύω πως απλά λόγω «νεότητος», οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν τον «κώδικα». Τα περισσότερα «κλεβόμενα» εκτιμώ, αθωόνονται λόγω αναφοράς της πηγής (εφόσον γίνεται). Το σημαντικό της δήλωσης είναι η αποτροπή της προληπτικής λογοκρισίας.
  Να σου πω, πάντως ότι δεν είμαι ο συγγραφέας του Μανιφέστου… ουπς!!! Ξέχασα να βάλω την πηγή!
  Είδες, μπορεί να συμβεί στον καθένα μας!
  Τρέχω να διορθώσω…

 3. Χαίρομαι που έκανα «ποδαρικό»
  Δεν είναι ηττοπάθεια φίλε μου, είναι απλά κούραση. (και δεν είναι θέμα ώρας, είμαι…άνθρωπος της νύχτας ;-) )
  Έτσι και αλλιώς πάντως εδώ και 2 χρόνια τα blogs μας τελείωσαν. Το Facebook αρχικά και το twitter μετά τα ισοπέδωσαν όλα

  ΥΓ Ήθελα να συνεχίσω το σχόλιο αλλά είδα ότι είναι το «Μανιφέστο» του Nylon (με το οποίο Nylon είχαμε από πριν κακές σχέσεις, έχει να κάνει με το 5) και ο χαμός που ακολούθησε τότε (που ήταν ζεστά τα πράγματα) κάλυψε όλες τις προεκτάσεις του θέματος.
  Γενικά εκείνος ο Φλεβάρης ήταν οριακός για τα blogs (έχει να κάνει με το 3).
  Για παράδειγμα αν θες δες αυτό. http://indictos.wordpress.com/2008/02/11/20080211/ και αν αντέξεις διάβασε και κάποια σχόλια.
  Και κυρίως διάβασε τα σχόλια εδώ http://indictos.wordpress.com/2008/02/28/20080228/

  Τα άλλα από…κοντά, θα με βρείς εύκολα ΣΕ λέω :-)

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s

Αρέσει σε %d bloggers: